KONUM :
Kendi adini tasiyan körfezin dogu yaninda yer alan İzmit, Asya ve Avrupa kara ve demiryollari üzerinde kurulmustur. Ankara´ya 345 km., Istanbul´a ise 115 km. uzakliktadir. İzmit ilinin merkez ilçesi olan İzmit, bir kiyi kentidir. Büyük sanayi kuruluslarinin bulundugu endüstri ve ticaret merkezi konumunda olan İzmit´in nüfusu, merkez 202.003 kisi, belde ve köylerde 441.763 kisi olmak üzere toplam 643.766 kisidir.
17 Agustos 1999´da meydana gelen deprem nedeniyle önemli nüfus hareketleri yasanmistir.
İzmit´nin yüzölçümü 3626 km2´dir. İzmit Büyükşehir Belediyesinin sınırları ilin tamamını kapsar ve 1 milyon 226 bin nüfusa sahiptir. Kent 40°-41° kuzey paralelleri ile 29°-31° dogu meridyenleri arasinda bulunmaktadir.
Jeolojik ve cografi yapi açisindan güneyde İzmit Körfezi, kuzeyde ise dik yamaçlarla sinirlanmis olan il, dogu ve bati yönlerine yayilan dar bir yerlesim alanina sahip olmakla birlikte 1955-1960´lardan sonra artan sanayilesme sonucu hizli bir nüfus artisina sahne olmustur. Bunun sonucu olarak 1990 yili sayimina göre km2´ye 258 kisinin düsmesiyle, nüfus yogunlugu yüksek kentlerimizden biridir.
Iliman bir iklime sahip olan İzmit´te, Akdeniz iklimi ve Karadeniz iklimi arasinda bir geçis oldugu söylenebilir. Yazlar; sicak, az yagisli, kislar; yagisli ve ilik geçer. İzmit´te yillik sicaklik ortalamasi 14.5 °C´dir, ölçülen en yüksek sicaklik 42.9 °C, en düsük sicaklik ise -18.0 °C´dir. En çok güneydogudan kesisleme rüzgari eser.
Yilin ortalama 9 günü kar yagislidir. Yillik ortalama yagis miktari 771.7 mm.´dir. En çok yagis alan ay 106 mm. ile Aralik, en az yagis alan ay ise 26.1 mm. ile Agustos´dur.
Nemli bir iklime sahip olan İzmit´te ortalama bagil nem yaz aylarinda; %66, kis aylarinda ise; %74.6´dir.
Arazi yapisinin dik yamaçlara sahip olmasi nedeniyle, %5 egime sahip olan düzlükler az yer tutmaktadir. Kentin yerlesmis oldugu alan ise genis düzlüklerden mahrum, dar ve kiyiya para-lel uzanan bir banttir. Topografya kosullari kenti birbirine benzemeyen iki büyük kisma ayirmaktadir.
Birinci kisim, meyilli yamaçlar üzerinde dar ve yokuslu sokaklarin bulundugu ve genellikle eski mahallelerin yer aldigi kesimdir. Ikinci kisim ise, düzlük alana yayilmis büyük binalarin bulundugu, kara ve demiryolunun içinden geçtigi, aktif is merkezlerinin yer aldigi alanlardir. İzmit genelinde Dünya Bankasi ve Bakanlikça yapilmasi planlanan 7804 kalici konuttan 4732´si tamamlanmis, digerlerinin de insaati bitmistir.
Diger bir önemli konu ise, kentin 1. derece deprem bölgesi olmasidir. Tüm bu jeolojik ve topografik özellikler, yagislarla birlikte heyelan riskini arttirma özelligine sahiptir.
BİTKİ ÖRTÜSÜ:
İzmit ilinin doğal bitki örtüsünde Karadeniz ve Akdeniz bitki topluluklarının iç içe geçtiği görülür. İzmit Körfezi kıyılarında kışın yapraklarını dökmeyen makiler, zeytin ağacı ve kızıl çam gibi Akdeniz´e özgü bitliler görülürken, İzmit Yarım adasının kuzey kesimlerinde ve samanlı dağlarının yüksek kesimlerinde Karadeniz kıyılarında rastlanan bitki toplulukları (kayın ağacı,köknar gibi ) yer alır.
İKLİM:
İzmit´nin Karadeniz´e açık kesimlerinde kışlar daha soğuk geçer. Ama İzmit Körfezi kıyılarını kuzeyden sınırlayan dağların koruduğu kıyı kesiminde, daha yumuşak bir iklim görülür.
Bu kesimde yer alan İzmit meteoroloji istasyonunun verilerine güre, en soğuk ay _selflaması 5,7C en sıcak ay _selflaması 23,5C´dir bugüne değin ölçülen en düşük sıcaklık -18C(9 Şubat 1929), en yüksek sıcaklık ise 42.9C´dir (21 Ağustos 1945) yıllık _selflama yağış tutarı 768 mm´dir.
YÜZEY ŞEKİLLERİ :
İzmit topraklarının İzmit Körfezi kuzeyindeki büyük bölümü, güneyden kuzeye doğru eğimli ve az engebeli bir yayladır. Bu yayla, Karadeniz´e doğru akan suların vadileriyle yarılmış, yer yer tepelerle kabaran bir görünüm almıştır. Bu yaylanın yüksek kesimi güneyde İzmit Körfezi dolaylarındır.
Burada Çenedağı 645 metreye ulaşır. İzmit´in kuzeyinde hiçbir tepenin denizden yüksekliği, 350 metreyi aşmaz. İzmit Ovası ve Sapanca Gölü çukur alanlardır. İzmit ilinin İzmit Körfezi güneyinde kalan kesimi dağlıktır. Burada Samanlı Dağları, Sapanca Gölü İzmit Körfezi üzerinde yer yer dar yalı şeritleri bırakarak birden yükselir. Bu kesimde Samanlı Dağlarının en yüksek noktası Kartepe´dir. (1602 m)
Son Yorumlar