İzmit TURİZM
1. İzmit ilinde 12´si Turizm Bakanlığı´ndan turizm işletme belgesi olan toplam 39 adet konaklama tesisi bulunmaktadır. Bu tesisler toplam 1.988 yatak kapasitesine sahiptir.Bunun yanında 1.571 yatak kapasiteli 6 adet konaklama tesisinin inşaatı devam etmektedir.
2. İkisi turizm işletme belgesi 317 adet yeme, içme yeri bulunmaktadır. Bu 317 adet yeme, içme yeri toplam 20.935 sandalye kapasitesine sahiptir.Bunun yanında 570 sandalye kapasiteli 4 adet yatırım belgeli tesisin inşaatı devam etmektedir.
3. Altısı turizm işletme belgeli, 29 eğlence yeri bulunmaktadır.
4. Eskihisar-Darıca´da 60 yatak kapasiteli bir yat çekek yeri bulunmaktadır.
5. Bayramoğlu-Darıca´da Türkiye´de ve dünyada eşine ender rastlanan kuş cenneti ve temalı parkı bulunmaktadır ve Turizm Bakanlığı´ndan özel temalı park işletme belgesine sahiptir.
6. 1999´da 12 adet turizm işletme belgeli konaklama tesisine 25.182 konaklama (4.018 yabancı, 21.164 yerli) , 51.726 geceleme (13.055 yabancı,38.671 yerli) yapılmıştır.
7. 2000´de Derince sınır kapısından yabancı olarak 1.185 yolcu giriş, 1.911 yolcu çıkış yapmıştır.
8. İlde Turizm Bakanlığı´ndan işletme belgeli toplam 26 adet turizm seyahat acentesi faaliyet göstermektedir.
Kaynak: İzmit Valiliği Tanıtım Kitapçığı, 2001
Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Türü Uygulama Alanları;
Dağcılık
Gebze-Ballıkayalar
İzmit-Kartepe
Trekking
İzmit-Kartepe-Kuzuyayla
İzmit-Yuvacık-Beşkayalar
Gebze-Ballıkayalar-Mollafeneri
Su Kayağı
Sapanca Gölü (Eski Seka Kampı)
Kandıra-Kerpe ve Kumcağız Plajı
Kandıra-Kefken Plajı
Kandıra-Seyrek Plajı
Sürat Motoru
Sapanca Gölü ( Eski Seka Kampı)
Kandıra-Kerpe Plajı
Kandıra-Kerpe-Kumcağız Plajı
Kandıra-Kefken Plajı-Seyrek Plajı
Motokros ve Oto Tırmanma
1-Körfez-Eski İstanbul Yolu
2- Maşukiye-Kartepe Yolu
GEBZE´DEKİ TARİHSEL YAPILAR
ESKİHİSAR KALESİ
SULTAN ORHAN CAMİİ
ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ
SULTAN SÜLEYMAN KÖPRÜSÜ
DEMİRCİLER KONAĞI
SULTAN HAMİD CAMİİ
OSMAN HAMDİ BEY EVİ VE MÜZESİ
YAHYA KAPTAN’IN ANIT MEZARLIĞI
HANNİBAL ANIT MEZARLIĞI
MİMARİ YAPILAR
SAATÇİ ALİ EFENDİ KONAĞI: İzmit, Veli Ahmet mahallesindedir. 1776 tarihli yapı, İzmit´te günümüze kadar gelebilen en erken tarihli konak özelliği gösterir. Üç katlıdır. Vitraylı çifte camlı, kemerli pencereleri, içte ve dışta kalemişi bezemeleri ile konak geçirdiği restorasyon sonrasında 1987´de Etnografya Müzesi olarak hizmete açıldı.[nggallery id=2]
SIRRI PAŞA KONAĞI:
İzmit, Hacı Hasan mahallesindedir. İzmit´in ilk mutasarrıfı olan Sırrı Paşa tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. İki katlı konağın yüksek bahçe duvarlarında kullanılan taşlardan bir bölümü antik yapı kalıntılarına aittir. Konağın iç mekan duvar bezemeleri Dolmabahçe Sarayı´nın restorasyonu için gelen ressamlar tarafından tezyin edildiği ileri sürülür.
PORTAKAL HAFIZ KONAĞI: İzmit, Hacı Hasan mahallesindedir. 19. yüzyıl sonuna tarihlenen iki katlı kagir konak orta sofalı plan özelliğine sahiptir.
FRANSIZ RUHBAN MEKTEBİ: 19.yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu eski okul – günümüzde Maliye Bakanlığı´nın sosyal tesisidir.
İzmit KASRI: Kasr-ı Hümayun, Küçük Saray, Av Köşkü ve Hünkar Kasrı adlarıyla da bilinir. Sultan Abdülaziz tarafından hassa mimarı Garabet Amira Balyan´a yaptırıldı. Atatürk´ün ilk bası toplantısını yaptığı bina olması açısından önemlidir. İki katlı, cephesi kesme taşlı kaplı kasır, ince uzun yuvarlak kemerli pencereleri, sütünceleri ile yeni-klasik özellikler gösterir. Kasır iç mekan bezemeleriyle ilgi çeker. Sıva üstüne yağlıboya bezemeli tavanı Fransız ressam Sasson´un yapıtıdır. Giriş mekanının tavanı büyük bir madalyon ile geometrik geçmeler, kıvrık dallarla, yan odadakiler ise bitkisel bezemelerle kaplıdır.
Üst katta divanhanenin duvarlarında deniz ve gemilerin betimlendiği tablolar vardır. Tavanda bayrak, mızrak, balta, kılıç gibi motiflerden oluşan kompozisyonlar yer almaktadır. Uzun yıllar vilayet binası olan saray, 1967 – 1993 yılları arasında İzmit Müzesi olarak kullanıldı. İzmit Valiliği´nce restore edildiyse de 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gördü. Onarım sırasında sarayın bahçesinde bulunan ve İzmit bölgesinde ortaya çıkmış olan büyük boyutlardaki arkeolojik buluntular fuar alanına taşındı.
SAAT KULESİ: II. Abdülhamid´in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1901´de inşa edildi. Yeni-klasik üslupta yapılan dört katlı kule dörtgen planlı, üç cephesi çeşmeli, üst kısmı egzotik külahlıdır. İzmit´in sembolü olan kulede yapıtaşı Hereke ve Tavşancıl´dan getirilen traverterler kullanıldı.
KAPANCA SOKAĞI: 19.yüzyıl geleneksel Türk evlerinin bulunduğu bu sokak ve yakın çevresinde 32 adet korunması gereken yapı bulunmaktadır. Kapanca Sokağı´nda bulunan 18 ev yapıldığı dönemde kullanılan malzemelere sadık kalınarak ve İzmit evi özelliği yaşatılarak dış cephe ve çatıları İZEYAP (İzmit Evleri Yaşatma Projesi) tarafından yapılmıştır.
REDİF DAİRESİ: İzmit Mutasarrıfı Hasan Paşa tarafından 1863´te yaptırıldı. İkinci ampir üslubunda, yarı kagir kışla tipi bir yapıdır. İzmit´in Osmanlı döneminde redif (ihtiyat,yedek) subayları için yapılmış askeri yapılarından olan Redif Dairesi´nin iç mekan tavan bezemeleri önemlidir.
ATATÜRK ANITI: İzmit Kasrı ile eski istasyon arasındaki tepe üstündedir. Nejat Sirel´in yapıtı olan anıt 1933´te dikildi. Atatürk anıtta asker giysisi içinde tasvir edilmektedir. Kaidesinde Atatürk´ün Lozan Konferansı sırasında İzmit´te yaptığı konuşmadan bölümler yer almaktadır.
GAYRET GEMİ MÜZESİ: 10 Mayıs 1946´da ABD´da yapıla USA Everson gemisi Kore ve Vietnam savaşlarına katıldı. 11 Temmuz 1973´te Türk Donanma Komutanlığı´na geçişi yapılarak TCG Gayret adı verildi. 1975 – 1995 arasında birçok tatbikata katıldıktan sonra 1995´te hizmet dışı kaldı. 1997´de Donanma Komutanlığı, İzmit Valiliği ve İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından Güzel Sanatlar Galerisi ve Yüzer Müze haline getirildi. Müze restorasyon çalışmalarından sonra 13 Ağustos 1997´de İzmit Garı önüne getirilerek ziyarete açıldı.
PEMBE KÖŞK: 20. yüzyıl başında yapılan köşk Yukarı Pazar´dadır. Valilik tarafından onartılan yapı üç katlı, kagir, giyotin pencereli bir konaktır. Onarım, içinde ve dışındaki ahşap bölümler bozulmadan olduğu gibi orijinali muhafaza edilecek şekilde yapıldı. Kafeteryası ve kuaför salonu bulunan Pembe Köşk bugün Vilayet Evi olarak halka hizmet vermektedir.
İzmit AÇIK HAVA MÜZESİ: Av Köşkü´nün müze işlerinin sona ermesiyle yörede bulunan Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserler İzmit Fuarı alanına taşınarak oluşturulan 2.000 m2´ lik açık hava müzesinde sergilenmektedir.
Son Yorumlar